Breaking News
Home / संजय दास / History Test Free Online MCQ Paper

History Test Free Online MCQ Paper

Spread the love

History Test Free Online MCQ Paper

 

History Test Free Online MCQ Paper

Indian History Practice Sample Questions

Directions: ln the questions given below are two statements labelled as Assertion (A) and

Reason (R): In the context of the two statements, which of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

 

  1. Assertion (A): The market regulations introduced by Sultan Alauddin Khalji died

Instantaneously with his death.

Reason (R): The market regulations were implemented with the use of brute force.

Answer. (a)

 

  1. Assertion (A): The Mughal administrative structure faced the Jagiradari crisis during the

closing years of Aurangzeb’s reign.

Reason (R):  There were limited number of Jagirs but unlimited number of Mansabdars

who were aspiring for Jagirs.

Answer. (a)

 

  1. Assertion (A): 1 Alauddin Khalji imposed curbs on the power of the nobility.

Reason (R): Nobles were against Alauddin at the time of his struggle with Jalaluddin.

Answer. (c)

 

  1. Assertion (A): Alauddin Khalji introduced price control which made living cheaper.

Reason (R): Alauddin Khalji’s purpose was to maintain a large army.

Answer. (a)

 

  1. Assertion (A): A notable feature in the ‘Sanskrit plays of the Gupta period was that the

characters of high social status spoke Sanskrit, whereas those of low social status spoke Prakrit.

Reason (R): Prakrit, as a language was more closely related to the speech of the

times than was classical Sanskrit.

Answer. (a)

 

  1. Assertion (A): Ghiyasuddin Balban destroyed Chahalgani

Reason (R): They were conspiring with the foreign powers.

Answer. (c)

 

  1. Assertion (A): Akbar founded Din-e-ilahi.

Reason (R): He was motivated by self-glorification.

Answer. (c)

 

  1. Assertion (A): The Congress Ministries in all the provinces resigned in the year 1939.

Reason (R): The Congress did not accept the decision of the Viceroy to declare war

against Germany in the context of the Second World War.

Answer. (a)

 

  1. Assertion (a): Lord Ripon resigned before the term of his viceroyalty was over.

Reason (R): The British Government was annoyed by the Elbert bill and forced him to

Answer. (c)

 

  1. Assertion (A): During 800-1200 A.D. period we notice the appearance of many

histories of comparatively small geographical regions and family histories of lesser dynasties.

Reason (R): The excessive centralization of political authority during this period has

resulted in the emergence of reactionary sentiments among regional and local rulers.

Answer. (c)

Posted by The Guru at 6:27 AM No comments:

Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Labels: History

Wednesday, November 23, 2011

Indian History – General Knowledge Questions and Answers

Indian History – General Knowledge Questions and Answers
Free Solved Objective GK on Indain history
1. Match the following:
King Deed
A. Rudradaman Performance of Asvamedha
B. Gautamiputra Defeat of Sakas
C. Kharavela Repair of Sudarsana lake
D. Samudragupta Patronage of Jainism
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 2 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 3 1 4
Answer. (b)

2. The destruction of the Maurya Empire was followed by a series of invasions,
and the first to invade india were the:
(a) Bactrian-Greeks
(b) Parthians
(c) Kushanas
(d) Shakas
Answer. (a)

3. Kanishka was a great patron of art and literature which of the following personalities
adorned his court?
(a) Aswaghosa, Parsva, Vasumitra and Charaka
(b) Aswaghosa, Nagarjuna, Nagasena and Vasumitra
(c) Aswaghosa, Parsva, Hemachandra and Nagarjuna
(d) Aswaghosa, Vasumitra, Asanga and Hemachandra
Answer. (a)

4. Saka era started from:
(a) 78 B.C.
(b) 78 A.D.
(c) 300 B.C.
(d) 124 A.D.
Answer. (b)

5. Which of the following were characteristics of
The Paleolithic Age in India?
1. It was in this age that modern man
termed by anthropologists as homo
Sapiens emerged.
2. Man during this period learned to live a
Settled life.
3. In order to save himself from animals he
used to lead his life in groups.
4. Tools found in all parts of the sub-continent
during this period were mostly made of quartzite.
5. The people of this period lived either in
Rock-shelters or in huts with thatched roofs.
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (b) 1, 2, 4
(c) 1, 3, 4, 5 (d) 1 and 5
ANSWER. (c)

6. Which was the first metal used by man?
(a) Copper
(b) Silver
(c) Bronze
(d) Brass
ANSWER. (a)

7. The first weekly Bengali newspaper ‘Samachar Darpan’ was published by:
(a) Harish Chandra Mukherjee
(b) Dinabandhu Mitra
(c) Marshman
(d) Vidyasagar
Answer. (c)

8. The founder of Boy Scouts and Civil Guides Movement in India was:
(a) Charles Andrews
(b) Baden Powell
(c) Richard Temple
(d) Robert Montgomery
Answer. (b)

9. The Indus Valley Civilization flourished during
(a) 5000-3500 B.C
(b) 3000-1500 B.C
(c) 2500-1750 B.C
(d) 1500-500 B.C
ANSWER. (c)

10. During the Neolithic age in India, the only metal known
to the people was:
(a) Iron
(b) Copper
(c) Gold
(d) Silver
ANSWER. (b)

11. The Albert Bill agitation led to the foundation of which one of the following?
(a) Indian Association
(b) All India National Conference
(c) British Indian Association
(d) Jatiya Sabha
Answer. (b)

12. The maximum work in popularising female education in the nineteenth century was done
by:
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) J.E.D. Bethune
(c) D.K. Karve
(d) The British Government
Answer. (a)

13. Who were the first to issue gold coins?
(a) Indo Greeks
(b) Shakas
(c) Parthians
(d) Kushans
Answer. (a)

14. The great grammarian Patanjali of ancient India was whose contemporary among
the following?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Pushyamitra Sunga
(d) Susarman Kanva
Answer. (c)

15. Which of the following rulers was adomed with the title of ‘Maharajadhiraja’
(King of Kings)?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Kanishka
(c) Chandragupta I
(d) Ashoka
Answer. (c)

16. The Council of the ‘Nine Gems’ is associated with:
(a) Ballala Sena
(b) Harshavardhana
(c) Chandragupta ll
(d) Devapala
Answer. (c)

17. The reform movement among the Muslims started by Sir Syeed Khan is known as Movement.
(a) Sufi
(b) Khilafat
(c) Wahabi
(d) Aligarh
Answer. (d)

18. Who among the following Peshwas was popularly known as Nana-Saheb?
(a) Balaji Vishwanath
(b) Baji Rao
(c) Balaji Baji Rao
(d) Madhav Rao l
Answer. (c)

19. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Upanishad
(d) Samaveda
ANSWER. (a)

20. Which God lost his importance as the first deity during the Later Vedic period?
(a) Varuna
(b) Agni
(c) Indra
(d) Rudra
ANSWER. (a)

 

GK Indian history Practice test for UPSC Civil Services prelims

Indian history Practice test for UPSC Civil Services prelims
Civil Services Prelims Practice Test on Indian History
UPSC prelims Indian history practice test papers
1. Which one of the following is the most important feature of Bhagavatism?
(A) Stress on devotion to a personal God
(B) Stress on penance
(C) Stress on rituals
(D) Stress on knowledge
Ans. (A)

2. Amir Khusrau’s Khazain-ul-Futuh gives an account of the military campaigns of—
(A) Malik Kafur in South India
(B) Sultan Balban in the Mewat region
(C) Muhammad Tughlaq in Gujarat
(D) Feroze Tughlaq in Orissa
Ans. (A)

3. Which one of the following sultans introduced a rural tax called haqq-i-Sharb?
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khalji
(C) Ghiyasuddin Tughlaq
(D) Feroze Tughlaq
Ans. (D)

4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) —
Assertion (A): After the Kushans the Turks brought the technique of constructing the true arch on a massive scale.
Reason (R): The Turks introduced into India the technique of preparing lime-mortar. In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) re true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans. (A)

5. Who among the following Bahamani rulers established a matrimonial a1liancewith one of the Rajas of Vijayanagar?
(A) Alauddin Bahman Shah
(B) Feroze Shah Bahamani
(C) Mahmud Shah-I
(D) Ahmad Shah
Ans. (B)

6. The principal governors of the Vijayanagar Empire were known as —
(A) Rautas
(B) Nayakas
(C) Paligars
(D) Naiyars
Ans. (B)

7. The Hindustan Republican Association founded for organizing an armed revolution was renamed as the Hindustan Socialist Republican Association under the leadership of—
(A) Acharya Narendra Dev
(B) Ram Prasad Bismil
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) S. A.Dange
Ans. (C)

8. The Cabinet Delegation consisted f—
(A) Lord Pethic Lawrence, Sir Stafford Cripps and Mr. Alexander
(B) Lord Wavell, Sir Stafford Cripps and Mr. Alexander
(C) Lord Wavell, Lord Pethic Lawrence and Mr. Alexander
(D) Sir Stafford Cripps, Lord Wavell and Lord Pethic Lawrence
Ans. (A)

9. The niravasita (Excluded) and aniravasita (not excluded) Shudras has been referred to by—
(A) Yaska in the Nirukta
(B) Panini in the Ashtadhyayi
(C) Kautilya in the Arthashastra
(D) None of the above
Ans. (B)

10. During the thirteenth century the term fawazil denoted—
(A) The surplus revenue remitted to the State
(B) A head man of Pargana
(C) A military rank
(D) The crown land
Ans. (A)

11. The change of the capital of the Bahmani kingdom from Gulbarga to Bidar took place during the reign of—
(A) Shihabuddin Ahmad-I
(B Ghiyasuddin Tahmtan
(C) Shamsuddin Daud
(D) Tajuddin Feroze
Ans. (A)

12. The central administration of the Vijayanagar kingdom maintained contact with the village through an officer called—
(A) Naik
(B) Mahanayakacharyya
(C) Mahapratihara
(D) Dandapasika
Ans. (B)

13. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I List-II
(a) Ajanta 1. Temples built by the Chandela rulers
(b) Ellora 2. Cave Paintings
(c) Khajuraho 3. Kailasha temple
(d) Elephanta 4. Brahmanical sculptures
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 2 4 1 3
(C) 1 3 4 2
(D) 3 2 1 4
Ans. (A)

14. Who among the following had referred to the lost glory and splendour of Pataliputra?
(A) Cosms
(B) Fa-hien
(C) Huien Tsang
(D) Megasthenes
Ans. (C)

15. Which one of the following Sultans brought the Ashokan Pillar to Delhi?
(A) Ghiyasuddin Tughlaq
(B) Firoze Tughlaq
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad Tughlaq
Ans. (B)

16. Which one of the following measures was taken by Balban for reestablishing the prestige and power of the crown?
1. He claimed his descent from the mythical hero Afrasiyab.
2. He copied the court etiquettes of the Iranian Court.
3. He instituted rigid formalities in the harem.
4. He reorganised the boundaries of provinces of the kingdom.
Select the correct answer by using the codes given below:
(A) 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 3 and 4
(D) 2 and 4
Ans. (B)

17. The fixation of land revenue on the basis measurement of land and estimation of yield per biswa was done first under—
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammed Tughlaq
(C) Firoze Shah Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans. (A)

18. The Vijayanagar emperor who made the greatest contribution to Telugu and Sanskrit literature was —
(A) Devaraya I
(B) Devaraya II
(C) Krishnadevaraya
(D) Ramaraya
Ans. (C)

19. The chronological order in which the following foreign travellers, viz.—
1. Nicolo Conti
2. Abdur Razzaq
3. Ibn Batuta, and
4. Barbosa
visited India is —
(A) 1,3,4,2
(B) 3,1,2,4
(C) 3,1,4,2
(D) 1,3,2,4
Ans. (B)

20. During the reign of Ashoka Kumaras were stationed at—
(A) Takshasila, Tosali and Ujjayani
(B) Takshasila, Ujjayani and Junagarh
(C) Takshasila, Tosali and Sopara
(D) Ujjayani, Mathura and Yerragudi
Ans. (A)

21. The first session of the All India Trade Union Congress held in Bombay was presided over by—
(A) Lala Lajpat Rai
(B) S.A.Dange
(C) N.M. Joshi
(D) B. Shiva Rao
Ans. (A)

22. The crops cultivated by the Harappans included—
(A) Wheat, barley and mustard
(B) Barley, groundnut and rice
(C) Wheat, rice and sugarcane
(D) Wheat, cotton and sugarcane
Ans. (A)

23. Which of the following Harappan sites are located in the Kutch region?
(A) Desalpur and Surkotada
(B) Rangpur and Rojidi
(C) Allabadino and Balakot
(D) Lothal and Surkotada
Ans. (A)

24. Which one of the following is correctly matched in the context of the Vedi culture?
(A) Asura : A sacred plant
(B) Pushan : Tribal assembly
(C) Rita : Inebriating drink
(D) Ribhu : Gnomes
Ans. (D)

25. In the succession issue of which one of the following Rajput status Emperor Jahangir intervened and gave tika to the person of his choice?
(A) Amber
(B) Marwar
(C) Bikaner
(D) Jaisalmer
Ans. (A)

26. Which of the following two kingdoms in the Deccan were conquered by Aurangzeb?
(A) Bidar and Bijapur
(B) Bijapur and Golconda
(C) Golconda and Ahmadnagar
(D) Ahmadnagar and Bijapur
Ans. (B)

27. Abul Fazl gives names of a few Mughal artists in the Ain-i-Akbari who worked at the Mughal atelier. The number of painters mentioned by him is—
(A) 17
(B) 22
(C) 28
(D) 34
Ans. (A)

28. Which of the following are correctly matched?
Mughal emperors Tomb at
1. Babur : Kabul
2. Akbar : Fatehpur Sikri
3. Jahangir : Lahore
4. Bahadur Shah Zafar: Delhi
Codes:
(A) 1and2
(B) 2 and 3
(C) 3and4
(D) 1 and3
Ans. (D)

29. Abul Fazl refers in his writings to the—
(A) Methods of distillation
(B) Working of telescope
(C) Principle of gravitation
(D) Technique of metal casting
Ans. (D)

30. Which one of the following was well known for the production of indigo during the seventeenth century?
(A) Balasore
(B) Kalpi
(C) Lahore
(D) Sarkhej
Ans. (D)

31. The Portuguese conquered Goa and lost Hormuz respectively in—
(A) A.D.1505and 1598
(B) A.D.l5lOand 1605
(C) A.D. 1510 and 1622
(D) A.D. 1515 and 1618
Ans. (C)

32. Which one of the following was written by prince Dara Shikoh?
(A) Fuwaid-ul-Fawad
(B) Chahar Guishan
(C) Chahar Chaman
(D) Majma-ul-Bahrain
Ans. (D)

33. Who among the following were the sons and grandson of Bahadur Shah II and played a prominent role in the Rebellion of 1857 and were captured and shot?
(A) Bakhat Khan, Ahsanullah Khan and Mahbub Ali
(B) Mirza Moghul, Mirza Khwaja Sultan and Mirza Abu Bakr
(C) Prince Azam, Azim-ush-Shan and Muazzam
(D) Asad Khan, Kam Bakhash and Jahandar Shah
Ans. (B)

34. The Poona Pact aimed at—
(A) Hindu-Muslim unity
(B) Representation of lower castes
(C) Privileges of the princes
(D) Review of the working of Dyarchy
Ans. (B)

35. Who among the following is said to be the founder of the Pasupata cult?
(A) Basava
(B) Lakulisa
(C) Kusika
(D) Gorakhnatha
Ans. (B)

36. Most of the Ashokan inscriptions are in Prakrit language because it was—
(A) The language of the State
(B) Understood by a majority of the people
(C) Used by the Tathagata Buddha
(D) The only language known at that time
Ans. (B)

37. Match List-I with List-II and select the correct answer:
List-I List-II
(Period) (Revenue settlement)
(a) 1833 1. Ryotwan
(b) 1793 2. Mahalwari
(c) 1792 3. Zamindari
(d) 1769 4. Quinquennial
5. Decennial
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 2 3 5 4
(D) 3 2 1 5
Ans. (C)

38. The Longest canal of its time which is still used and is most beneficial to North India was built by —
(A) Shershah Suri
(B) Babur
(C) Firoze Shah
(D) Shahjahan
Ans. (C)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Events) List II (Years)
(a) Conquest of Malwa 1. 1562
(b) Formation of Subas 2. 1574-75
(c) Annexation of Kashm 3. 1580
(d) Establishment of the Department 4. 1586
of New reporting
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 1 3 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 1 3 4 2
Ans. (D)

40. Which of the following were the main features of the imperial Mughal land revenue
System?
1. It varied according to the crop grown.
2. It varied from region to region.
3. It varied according to farming bids received.
4. It varied according to individual contracts with village headmen.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 2,3and4
(B) land4
(C) land2
(D) land3
Ans. (C)

41. “So complete was the ruin that not a cat or dog was left among the buildings of the city, in its palace or its Suburbs.” The above statement about the transfer of capital by Sultan Muhammad-bin-Tughlaq was made by—
(A) Amir Khusrau
(B) Isami
(C) IbnBatuta
(D) Ziauddin Barani
Ans. (D)
42. The following Sufi Silsilas (orders)
1. Naqshbandi
2. Chisti
3. Qacliri, and
4. Suharawardi appeared in India at different times. Their chronological order is—
(A) 4,2,3,1
(B) 2,4,1,3
(C) 2,4,3,1
(D) 4,2,1,3
Ans. (C)

43. Consider the passage given below: “No one should interfere with the people’s religious beliefs, for no one deliberately chooses an incorrect religion.” This view was expressed in—
(A) Advice to Bughra Khan
(B) Advice to Humayun
(C) Letter to Shah Abbas
(D) Message to Khusrau
Ans. (C)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists
List-I (Period) List-II (Events)
(a) 1645 AD 1. Aurangzeb was appointed Viceroy of Deccan
(b) 1637 AD 2. Gujarat famine
(c) 1630 AD 3. Transfer of capital to Shahjahanabad
(d) 1666 AD 4. Death of Shahjahan
5. Capture of Kangra fort
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 5 4
(B) 3 1 2 4
(C) 4 3 1 2
(D) 1 3 2 5
Ans. (B)

45. Which one of the following pairs is not ?correctly matched?
(A) Arif Qandahan Tarikh-i-Akbari
(B) Nizamuddin Ahmad Tabaqat-i-Akbari
(C) Abdul Qadir Badauni Muntakhab-utTawarikh
(D) Mutamad Khan Khulastut Twairikh
Ans. (D)

46. That men in some areas of India lived in underground pits is suggested by excavations in—
(A) Bihar
(B) Kashmir
(C) Karnataka
(D) Rajasthan
Ans. (B)

47. Aranyani, Goddess of the forest, is first mentioned in the —
(A) Rik Samhita
(B) Xtharvaveda
(C) Aranyaka texts
(D) Upailishadic texts
Ans. (A)

48. They mention the ruling families of the Kurus, Panchalas and the Ikshavakus:
Select the correct answer from the codes given below:
(A) l and 2
(B) 1 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) l, 2, 3 and 4
Ans. (C)

49. The doctrine of void (Shunyat) was first expounded by the Buddhist philosopher—
(A) Nagarjuna
(B) Nagasena
(C) Ananda
(D) Ashvaghosha
Ans. (A)

50. The fertile agrarian tract in the early Tamil country is denoted by the term—
(A) Palai
(B) Marudam
(C) Mullai
(D) Neydal
Ans. (B)

 

This post was written by sanjay dash.

The views expressed here belong to the author and do not necessarily reflect our views and opinions.

About sanjay dash

Check Also

माला जाति के 1200 दलितों

माला जाति के 1200 दलितों का साामाजिक बहिष्कार जारी -आनन्द सिंह

Spread the love42Sharesतटीय आन्ध्र में जाति‍ व्यवस्था के बर्बर रूप की बानगी चार महीने से …